Kers en Zo

Over Kers en Zo

Lid geworden in maart 2021

Mijn naam is Ruud Barten en aan de Hapseweg in Sint Hubert is mijn bedrijf, fruitbedrijf Kers en Zo, gevestigd. Sinds 2015 telen we hier op 7500 vierkante meter verschillende soorten kersenbomen onder glas. Deze manier van fruitteelt komt in Nederland niet veel voor. Kersen geteeld in een kas zijn eerder rijp dan kersen die groeien in de buitenlucht en zijn beschermd tegen vorst, regen en vogels. We proberen alle bestrijding in onze kas op een natuurlijke en biologische manier te doen, een voorbeeld hiervan is het uitzetten van roofmijten voor het bestrijden van spint. In 2022 hebben we ook en buitenperceel kersen en pruimen (8000 vierkante meter) aangeplant, de bomen staan onder een kersenoverkapping, waar ze in het seizoen beschermd worden voor regen en vogels.
Kringloop landbouw
We verwijderen de gesnoeide takken en afgevallen bladeren niet maar versnipperen die. Deze snippers dienen als compost en organische stof. Om de groei van onkruid tegen te gaan scharrelen een aantal kippen rond in de kas. Om een beter bodemleven te creëren in de kas, hebben we grondbeplanting aangelegd. Dit betekent dat we plantjes zoals knoflook, smeerwortel, bonenkruid en en Oost -Indische kers gezaaid en geplant hebben.
Lokale verkoop
Al onze kersen zijn in de nabije omgeving te koop in supermarkten en landwinkels en ook bij ons bij de kas. Tijdens het plukseizoen dat in mei start, zijn we gedurende 9 weken bijna dag en nacht in touw om de kersen te plukken en zijn mensen welkom om bij ons in de kas te kijken en te proeven. Fruitbedrijf Kers en Zo ligt aan een fietsroute en wordt door velen gebruikt als rustpunt om even bij te komen, een kijkje nemen in de kas is op afspraak mogelijk.
Deelname Boert Bewust
Deelname aan Land van Cuijk Boert Bewust past ons goed omdat we heel bewust onze kersen telen. Dit houdt voor ons bijvoorbeeld in dat we voor plagen zoals spint, luis of schimmel een biologische oplossing vinden. Verder geven we veel aandacht aan een gezond bodemleven, denk hierbij aan het toepassen van natuurlijke compost, het plaatsen van beplanting onder de bomen of het inregenen van diverse nuttige bacteriën en schimmels om het grondleven te bevorderen. Als laatste vinden we het ook belangrijk om onze werkwijze zichtbaar te maken voor onze klanten door het geven van rondleidingen voor uiteenlopende groepen.

Bijzonderheden

Tijdens het plukseizoen is Kers en Zo herkenbaar aan het bord van een grote rode kers aan de doorgaande weg. U bent van harte welkom om een kijkje te nemen in de kas en onze kersen te proeven. Tijdens de kersenpluk zijn er verse kersen te koop en buiten deze periode verkopen we onze ‘kersen op sap’.
Op aanvraag verzorgen we ook rondleidingen.

www.kersenzo.nl   info@kersenzo.nl

Ruud Barten
06 – 25 13 72 90

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema's

Maatschappij
Milieu
Energie
Natuur
Beeldkwaliteit