Welkom op de website van Land van Cuijk

Kers en Zo

Mijn naam is Ruud Barten en aan de Hapseweg in Sint Hubert is mijn bedrijf, fruitbedrijf Kers en Zo, gevestigd. Sinds 2015 telen we hier op 7500 vierkante meter verschillende soorten kersenbomen onder glas. Deze manier van fruitteelt komt in Nederland niet veel voor. Kersen geteeld in een kas zijn eerder rijp dan kersen die groeien in de buitenlucht en zijn beschermd tegen vorst, regen en vogels. We proberen alle bestrijding in onze kas op een natuurlijke en biologische manier te doen, een voorbeeld hiervan is het uitzetten van roofmijten voor het bestrijden van spint. In 2022 hebben we ook en buitenperceel kersen en pruimen (8000 vierkante meter) aangeplant, de bomen staan onder een kersenoverkapping, waar ze in het seizoen beschermd worden voor regen en vogels.

Kringloop landbouw
We verwijderen de gesnoeide takken en afgevallen bladeren niet maar versnipperen die. Deze snippers dienen als compost en organische stof. Om de groei van onkruid tegen te gaan scharrelen een aantal kippen rond in de kas. Om een beter bodemleven te creëren in de kas, hebben we grondbeplanting aangelegd. Dit betekent dat we plantjes zoals knoflook, smeerwortel, bonenkruid en en Oost -Indische kers gezaaid en geplant hebben.
Lokale verkoop
Al onze kersen zijn in de nabije omgeving te koop in supermarkten en landwinkels en ook bij ons bij de kas. Tijdens het plukseizoen dat in mei start, zijn we gedurende 9 weken bijna dag en nacht in touw om de kersen te plukken en zijn mensen welkom om bij ons in de kas te kijken en te proeven. Fruitbedrijf Kers en Zo ligt aan een fietsroute en wordt door velen gebruikt als rustpunt om even bij te komen, een kijkje nemen in de kas is op afspraak mogelijk.
Deelname Boert Bewust
Deelname aan Land van Cuijk Boert Bewust past ons goed omdat we heel bewust onze kersen telen. Dit houdt voor ons bijvoorbeeld in dat we voor plagen zoals spint, luis of schimmel een biologische oplossing vinden. Verder geven we veel aandacht aan een gezond bodemleven, denk hierbij aan het toepassen van natuurlijke compost, het plaatsen van beplanting onder de bomen of het inregenen van diverse nuttige bacteriën en schimmels om het grondleven te bevorderen. Als laatste vinden we het ook belangrijk om onze werkwijze zichtbaar te maken voor onze klanten door het geven van rondleidingen voor uiteenlopende groepen.

Kers en Zo

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

  • Maatschappij

    Tijdens het plukseizoen verkoopt ‘Kers en Zo’ kersen vanuit een kraam naast kas. Verser kan het niet. Ook komen er elk jaar meerdere groepen langs voor een rondleiding door de kas.

    Het is duidelijk wat er geteeld en verkocht wordt met de grote kers voor aan de weg.

  • Kers en Zo bestrijdt diverse plagen biologisch en optimaliseert het waterverbruik door gebruik van een tensiometer. Deze meter berekent de vochtigheid van de grond waardoor nauwkeurig te bepalen is hoeveel water toegediend moet worden.

  • Het energieverbruik in de kas is extreem laag. Alleen tijdens het plukseizoen wordt er stroom gebruikt voor de koeling van de geplukte kersen.
    Wanneer in de zomer de temperatuur in de kas te hoog dreigt te worden, is  elektrische koeling niet nodig maar gebruikt Kers en Zo water voor koeling van de kas. Dit dakberegeningssysteem werkt op intervallen en zorgt direct voor een betere temperatuur en luchtvochtigheid in de kas.

  • Kers en Zo werkt samen met een lokale imker. De bijen zorgen voor bevruchten van de kersen. Voor de bestrijding van bijvoorbeeld spint wordt gebruik gemaakt van natuurlijke vijanden.

     

  • De omgeving van de het bedrijf ziet er netjes en opgeruimd uit. Voorraadkisten en verpakkingsmateriaal ligt opgestapeld in de loods waar de kersen verpakt worden.
    Kers en Zo houdt rekening lichtvervuiling; ’s nachts is alle verlichting uit en overdag is er daglicht.

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Gouden partners

Zilveren partners

Bronzen partners