Welkom op de website van Land van Cuijk

Over ons

Meer betrokkenheid tussen boeren, tuinders en de samenleving om over en weer kennis te delen over de herkomst van ons voedsel. Dat is het doel van het landelijke initiatief Boert Bewust. Land van Cuijk is de zesde streek die aangesloten is bij de landelijke stichting. De aangesloten Boert Bewust boeren maken het voor burgers mogelijk om laagdrempelig verschillende type bedrijven te bezoeken en in gesprek te gaan met ondernemers.

Daarnaast organiseert Boert Bewust activiteiten om in gesprek te komen en te blijven met de mensen in de regio. Boert Bewust fungeert daarbij als label wat staat voor openheid en transparantie. Alle deelnemende bedrijven zijn te herkennen aan een ‘Land van Cuijk Boert Bewust bedrijfsbord’.

Land van Cuijk

Voorzitter van het project in Land van Cuijk is Hugo Bens, pluimveehouder in Haps. “Met dit nieuwe initiatief willen we meer begrip voor elkaar, vertellen wat we doen en horen wat de mensen daarvan vinden. Zo leren we van elkaar en gaan we elkaar beter begrijpen. We willen samenwerken aan de landbouw van de toekomst.”

Maatschappelijk verantwoorde bedrijven

Boeren en tuinders met het Boert Bewust bedrijfslabel voldoen aan de Boert Bewust Score. Zij scoren minimaal 10 punten op zaken die zij extra doen op hun bedrijf naast wat volgens de wet verplicht is. Alle deelnemers scoren punten op hun verbinding met de maatschappij. Daarnaast werken ze aan de uitstraling van hun bedrijf, het zorgvuldig omgaan met klimaat en energie, de gezondheid van dieren en aan de goede relatie met de samenleving. De score wordt iedere twee jaar opnieuw bekeken. Zo blijven de boeren zich ontwikkelen en werken ze aan het draagvlak in de maatschappij. Kortom, ze boeren bewust.

Stichting Boert Bewust

Land van Cuijk Boert Bewust valt onder de landelijke Stichting Boert Bewust. Deze stichting wil lopende streken en streken in ontwikkeling  een zetje in de juiste richting geven zodat er straks een volledig zelfredzame Boert Bewust streek draait in elke regio. De doelstelling: in 2020 zijn er 8 streken met een eigen Boert Bewust label waarin boeren en tuinders volop werken aan verbinding met de samenleving. Partners helpen ons hierbij.

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Gouden partners

Zilveren partners

Bronzen partners

Wat anderen over ons zeggen

Meer reviews
Jannie Visscher
Bezoeker

Het was super interessant om een boerderij te bezoeken met ons gezin. De kinderen weten nu waar melk vandaan komt en hoe het in de winkel komt. Zelf is mijn beeld ook veranderd, ik wist niet dat de koeien zoveel vrijheid hebben in de stal.

Aart de Kruijff
Gemeente Barneveld

Vallei Boert Bewust spreekt mij erg aan omdat jong en oud op een toegankelijke manier kan kennismaken met alles wat met ‘boeren’ te maken heeft. En dat slaat aan: steeds meer mensen komen in aanraking met agrariërs en krijgen waardering voor wat zij doen en welke belangrijke plek zij in onze samenleving innemen

Henk en Willy Jansen uit Otterlo
deelnemers Boert Bewust

Wij zijn trots op ons bedrijf en de agrarische sector en willen dit heel graag laten zien. Je merkt dat veel zaken die voor ons gewoon zijn, voor de bezoekers een eye-opener zijn. Daardoor ontstaat meer begrip voor elkaar.