Samen boergondisch genieten van het diner
Ruim 120 enthousiaste deelnemers stapten zaterdag 26 juli op de fiets voor de vierde editie van ‘Op weg naar je diner’. De tocht van 35 kilometer voerde door het unieke Unesco-gebied De Maasheggen en eindigde met een smakelijk diner bij De Schutkooi in Vortum-Mullem. Een initiatief van Land van Cuijk Boert Bewust en ZLTO Land van Cuijk dat boeren en burgers op smaakvolle wijze verbindt.
Onder het motto ‘Beleef wat je eet’ bezochten de deelnemers diverse agrarische bedrijven waar zij uitleg kregen over de herkomst van hun eten. Bij familie Van den Boogaard hoorden zij hoe kalfjes opgroeien. Daarna volgde een verrassende stop bij ChampFood: hier bleek dat de helft van alle champignons wereldwijd wordt gevoed met compostingrediënten uit het Land van Cuijk.
Akkerbouwer en loonwerker Jos van Kempen vertelde over regeneratieve landbouw, gezond bodembeheer en de uitdagingen hiervan. Bij Boerderijautomaat Timmermans zagen de fietsers hoe aardappels en streekproducten rechtstreeks van het land en uit het Land van Cuijk verkocht worden.
Op camping Brembroeken bewonderden de deelnemers de bijenkasten van De Maossense Berg. De tocht ging verder naar de melktap van familie Bree, waar koeien zorgen voor melk en kaas van eigen erf – een bijzondere ervaring voor velen. ‘Vroeger had iedereen wel familie die boer was. Nu niet meer; je staat er versteld van hoe weinig mensen weten over de herkomst van ons dagelijks eten’, zegt melkveehouder en Boert Bewust boer Peter van Bree die ‘Op weg naar je diner’ mee organiseerde.
Samen eten verbindt
Het diner, bereid door kok Stan van De Culinaire Kandelaar, bestond volledig uit streekproducten. ‘We overleggen met de boeren waar we langsgaan over beschikbare ingrediënten’, zegt pluimveehoudster en medeorganisator Marja van Haare tevreden. Hugo Bens, voorzitter Land van Cuijk Boert Bewust vult aan: „Er groeien geen citroenen, sinaasappels of avocado’s in Land van Cuijk. Met ‘Op weg naar je diner’ willen we laten zien en beleven wat er juist wel groeit en bloeit in het Land van Cuijk. Door het eeuwenlang boeren hebben we hier een mooi cultuurlandschap, het Maasheggen gebied, dat zelfs als enige in Nederland het Unesco Man & Biosphere status heeft. Waar je samen heel lekker van kunt eten én genieten. Tijdens deze beleving kunnen boeren en burgers de dilemma ’s met elkaar delen. Samen beleven brengt mensen tot elkaar.” Het staartstuk, een minder bekend deel van de koe, was het vlees tijdens het diner. “Dat is ook duurzaam; alle delen van het dier verwerken. Het vlees was heerlijk”, zegt Hugo Bens.
De deelnemers waren unaniem enthousiast: ‘Een geweldige middag, leerzaam en bovenal gezellig. Boeren en burgers samen aan tafel. Op deze manier is 1 + 1 wel 5.’ Het weer zat mee en de sfeer was optimaal. Hugo Bens, voorzitter Land van Cuijk Boert Bewust, is zeer tevreden. ‘Het is een hele organisatie maar de reacties zijn zo super. Eten verbindt en er is nog zoveel moois te zien dichtbij huis, in Land van Cuijk.’