Welkom op de website van Land van Cuijk

10 september 2023

Partner event 2023

Elk jaar nodigen we onze partners uit voor een partner event: elkaar ontmoeten, bijpraten en inspiratie opdoen voor de boer burger verbindingen in het Land van Cuijk. Dit jaar was het partner event op vrijdag 8 september op Hoeve de Hulsdonk. Het thema was One Health.

Een mooie middag; gestart met een lunch met een vergeten varkensgerecht en heerlijke producten uit het Land van Cuijk, zo veel mogelijk van onze deelnemers van Land van Cuijk Boert Bewust.

Presentaties van dr. Hetty Schreurs, directeur Authoriteit Diergeneesmiddelen en prof. dr. Annemarie Rebel namen de aanwezigen mee in de wereld van One Health; de gezondheid van mens en dier.

In de presentatie van prof. dr. Rebel stond zoönose, het overslaan van ziektes van dieren op mensen, centraal. Als dichtbevolkt land is het van uiterst belang dat Nederland voorop loopt in het onderzoek naar dit fenomeen. NCOH probeert op basis van heel veel data en factoren te voorspellen waar en of zoönose kan plaatsvinden. Met die informatie kan dit ook worden voorkomen. Humane en veterinaire gezondheid liepen lang langs elkaar op en volgens de Wageningse professor moeten beide disciplines juíst hand in hand gaan wil het voor iedereen beter worden.

Hetty Schreurs ging dieper in op het gebruik van antibiotica in de vee-industrie. Waar dat vroeger een volledig normaal bevonden manier was om te voorkomen dat dieren ziek werden, is inmiddels gebleken dat dit grote risico’s met zich meebrengt. De ziekmakende bacteriën kunnen resistent worden tegen dit middel. Omdat er slechts een beperkt aantal vormen van antibiotica zijn, kan het voorkomen dat er straks geen redmiddelen meer zijn. De Autoriteit Diergeneesmiddelen, waar Schreurs werkzaam is, brengt enkel in beeld wie hoeveel antibiotica gebruikt. Meer niet. “Juist door te laten zien hoeveel ondernemers gebruiken kunnen we het terugdringen. Niemand wil immers in het bovenste rijtje zitten.” Het resultaat is dat sinds 2005 het gebruik van antibiotica in de vee-industrie met ruim 70% is afgenomen.

Tijdens zijn afsluitende speech vertelt boer Gerbert trots: “Ik durf wel te stellen dat wij nagenoeg nul antibiotica hoeven te gebruiken om onze dieren gezond te houden.” Dit heeft hij bereikt door slimme innovaties in zijn stallen, de mestafvoer en goed zicht op de dieren. De varkenshouder sluit af met de bekendmaking van dat mysterieuze stukje vlees. “Jullie hebben zojuist heerlijke varkenswangetjes op. Echt een vergeten stukje vlees, en dat is zo zonde.” Gelukkig wordt er hard gewerkt om de lekkernij meer bekendheid te geven. “Hier bij het Wapen van Beers staan ze al op de kaart”, zegt Gerbert trots. Hiermee symboliseert het stukje vlees opnieuw de maatschappelijke en innovatieve rol van Boert Bewust. Niet voor niets dus dat de middag werd afgesloten met een welverdiende bordonthulling, tot nu uitgesteld wegens corona. Want Gerbert Oosterlaken boert bewust.

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Gouden partners

Zilveren partners

Bronzen partners