Welkom op de website van Land van Cuijk

18 oktober 2022

Govert onthult Land van Cuijk Boert Bewust bord

Op maandag 17 oktober 2022 onthulde YouTuber Govert Sweep het Land van Cuijk Boert Bewust bord bij Melktap ‘De Kamphoeve’.

De kinderen van groep 4 tot en met 8 van basisschool Pater Eymard in Stevensbeek beleefden een hele speciale maandag.Een ochtend belevend leren samen met YouTuber en avonturier Govert Sweep op de boerderij van familie Arts – Peters. De 24-jarige van oorsprong Boxmeerenaar, is vooral bekend bij schoolkinderen van zijn YouTube kanaal en NPO3 Checkpoint.

‘Normaal pak ik het vliegtuig en ga ergens in de wereld op avontuur. Maar dichtbij huis is ook veel te beleven. Door een dag mee te lopen met de Toer de Boer weet ik nu wat er groeit, wat boeren doen en waar mijn eten vandaan komt’, vertelde Govert Sweep. De 24-jarige avonturier gaf een geschiedenisles mee: ‘Door de boeren wonen we nu op een vaste plek. Vroeger, 12.000 jaar geleden, zijn de boeren ontstaan. Daarvoor gingen de mannen op jacht en de vrouwen op zoek naar eetbare planten totdat ze tot ontdekking kwamen dat ze op vaste plekken voedsel konden verbouwen en dieren konden houden. Zo zijn de boeren ontstaan. Tegenwoordig vergeten we vaak hoe belangrijk de boeren zijn.’

Govert Sweep onthulde het Land van Cuijk Boert Bewust bord aan de Stevensbeekseweg in Overloon en toastte met de kinderen en het publiek met een glaasje verse melk. Met het checken van de QR code op het bord ontdekten ze samen de website van Land van Cuijk Boert Bewust met meer informatie. Na de boerenlunch en meet & greet met Govert maakten de kinderen in groepjes opdrachten op de boerderij. ‘Boerderijopdrachten over de koeien maar ook over de zonnepanelen op het dak. Helemaal passend in het thema van de lessen energie die ze nu op school hebben. Dat is echt belevend leren op de boerderij’, zegt Marijke Arts, die ook een van de Klasseboeren van Land van Cuijk is.  De rekenopdrachten bij de zonnepanelen gingen mee naar school om nog te oefenen. De kinderen hebben erg enthousiast en ijverig aan de opdrachten gewerkt. ‘Dit is veel leuker dan leren op de boerderij’ was een van de positieve reacties. De kinderen genoten van de jonge dieren, kittens en kalfjes. Maar de kers op de taart was toch wel Govert; ze hebben hem het hemd van het lijf gevraagd. Maar ook complimenten voor Govert zoals hij zich tussen de kinderen mengde’, aldus Marijke Arts.

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Gouden partners

Zilveren partners

Bronzen partners