Varkens- en akkerbouwbedrijf Egelmeers

Over Varkens- en akkerbouwbedrijf Egelmeers

Wij, Wilbert en Trudie Egelmeers,  runnen samen met onze zonen Math en Willem  een varkensbedrijf met akkerbouw in het Brabantse Wanroij.
Ongeveer 4600 vleesvarkens verblijven op ons bedrijf. Als big komen ze bij ons, en we laten ze groeien totdat ze zwaar genoeg zijn om geslacht te worden. We houden onze varkens volgens het Beter Leven keurmerk (1 ster) en het ‘Varkens van Morgen’ concept. Bij beide concepten staat het dierwelzijn voorop; dat vinden we belangrijk.
Onze dieren voeren we met allerlei restproducten uit de humane levensmiddelenindustrie. Zo krijgen de varkens bijvoorbeeld kaaskruimels van een kaasfabriek en voorgebakken friet die niet geschikt is voor de verkoop. Van de akkerbouwtak krijgen de varkens de gemalen maiskorrels die worden opgeslagen in een kuil. Omdat er in onze omgeving een aantal bedrijven zijn gestopt, kunnen we daarvan het voer aankopen.

Het ontwerp van onze stal is zo gemaakt, dat het mooi inpast in de omgeving. Met een paar collega’s uit de buurt zijn we bezig met het opzetten van een eigen concept, EigeZwijns. Dit concept willen we gaan aanbieden aan lokale supermarkten. Daarnaast hebben we met 25 boeren uit de omgeving een mestvergister gebouwd, waar onze mest omgezet wordt in groene energie. Via zonnepanelen op de stal wekken we ook energie op.

We vinden het vanzelfsprekend om transparant te zijn, om burgers te laten zien wat er op ons bedrijf gebeurt en hoe we constant met verduurzaming bezig zijn. Daarom doen wij mee met Boert Bewust!
Van buitenaf zijn onze varkens te bekijken via een zichtstal. Wil je een keer komen kijken? Maak een afspraak! Of kom een keer tijdens een open dag ons bedrijf bekijken.

Bijzonderheden