Welkom op de website van Land van Cuijk

Imkerij De Moassense Berg

Meer dan acht jaar geleden is plots de passie voor de imkerij ontstaan. Naast mijn reguliere baan knutselde ik in mijn vrije tijd van alles in elkaar. Op YouTube zag ik een video over hoe je een bijenkast moet maken. Na een aantal uren zat de kast in elkaar maar als gauw dacht ik: ‘Wat nu? Nu heb ik een bijenkast zonder bijen, daar moet verandering in komen.’ En van het één kwam het ander. Ik ging op bezoek bij de imkerwinkel van Mia en haar man om een pak en andere spullen aan te schaffen. Bij het eerste bezoek aan de winkel vroeg Mia of ik wel een imker cursus gevolgd had. Ik wist eigenlijk nog weinig van bijen. Ik had alleen een kast waarvan ik vond dat die gevuld moest worden. Mia wilde mijn mentor worden en de daarop volgende jaren liep ik veel mee met Mia om ervaring op te doen. In het begin was ik met name aan het sjouwen maar na een half jaar mocht ik steeds meer doen. Vervolgens heb ik verschillende imker cursussen gevolgd.

Na de eerste imker cursus ben ik begonnen met vijf bijenkasten. Ik ondersteunde Mia nog regelmatig, in 2017 vroeg ze of ik interesse had in bijenstand. De man van Mia overleed toen en ik heb hem beloofd voor haar en de bijen te zorgen. Toen ze vroeg of ik de overige zeventig kasten niet wilde hebben voelde ik mij ontzettend vereerd en dankbaar. Een behoorlijke overgang maar belofte maakt schuld. Mia is nog steeds mijn mentor en ik leer nog iedere dag van haar.

Het mooiste aan de imkerij vind ik dat je de hele dag in de buitenlucht aan het werk bent. Het werken met bijen zorgt voor rust. Want als je niet rustig bent dan steken ze je, bijen voelen dat heel goed aan.

Ik vind het belangrijk om met Boert Bewust mee te doen om te zorgen voor een verbintenis met de omgeving en de boeren. Aangezien ik een landbouwopleiding gedaan heb en bedrijfshulp geweest ben, weet ik hoe het werkt op een boerenbedrijf. Ik ga dan ook graag het gesprek aan met een collega imker die zich kwaad maakt omdat een boer bepaalde keuzes maakt. Daarnaast geef ik de boer ook tips over hoe zij kunnen bijdragen aan de natuur en het verbeteren van de leefomgeving van de bijen. Aangezien ik ook een aantal bijenkasten in Duitsland heb zie ik ook hoe het anders kan. In Duitsland werken de imker en de boer meer met elkaar samen. Ik streef erna om hier iets aan bij te dragen.

 

Imkerij De Moassense Berg

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

    Landelijke partners

    Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

    Gouden partners

    Zilveren partners

    Bronzen partners