De Zaanpeel

Over De Zaanpeel

Lid geworden in oktober 2019

Ik ben Erik Geene. In het Brabantse Landhorst, heb ik een gemengd bedrijf met de combinatie van akkerbouw en varkenshouderij.

Mijn bedrijf run ik met oog voor de omgeving, de maatschappij, om een eerlijk, gezond stukje vlees en smakelijke groenten te leveren.

De varkens houden we op drie verschillende locaties. We hebben in totaal ongeveer 800 zeugen en 6000 vleesvarkens. De biggen van deze zeugen fokken we zelf op tot vleesvarkens. Op die manier vormen we als het ware een gesloten bedrijf.

In de ontwikkeling van mijn bedrijf gaat het niet alleen om investeringen die vanuit financieel oogpunt interessant zijn, maar juist ook om investeringen die vanuit moreel oogpunt worden gedaan. Zo hebben we geïnvesteerd in zonnepanelen, waarmee we onze locatie aan de Grote Baan in Landhorst volledig zelf kunnen voorzien van energie. Een warmtepomp in de varkensstal zorgt ervoor dat ik de warmte van de varkens weer kan gebruiken om het water en ons huis te verwarmen.

Bewust boeren betekent het doelbewust inzetten van hulpmiddelen zoals gewasbeschermingsmiddelen in de akkerbouw en antibiotica bij de varkens. Een goede zorg voor gewas en dieren, regelmatig monitoren van schadelijke insecten maakt dat we zowel de gewassen als de dieren alleen curatief hoeven te behandelen.

Met enkele collega-varkenshouders hebben we een concept varkensvlees opgezet. Het vlees wordt klimaatneutraal geproduceerd. Vlees wordt al snel geassocieerd met een slechte invloed op het milieu, terwijl de werkelijkheid heel anders ligt. Wij zijn met vijf varkenshouders uit de Brabants-Limburgse Peelregio en werken met reststromen. We zorgen voor gezonde varkens met een bewezen lagere CO2-footprint. De producten die we ontwikkelen, zetten we onder ons eigen label ‘Eigezwijns’ af.

Ik doe mee met Land van Cuijk Boert Bewust omdat ik wil laten zien dat wij het boeren zo goed mogelijk proberen te doen, voor mens, dier en milieu, en dat we op die manier een gezond product leveren. We zijn trots op de producten die we leveren en we willen de consument graag laten zien hoe we dat allemaal doen.

Bijzonderheden

De Zaanpeel
Grote Baan 1
5445 PA Landhorst

erik.geene@hetnet.nl
www.dezaanpeel.nl
www.eigezwijns.nl

Erik 06 – 53 40 72 64

Bekijk hier de bedrijfsfilm met opening Land van Cuijk  Boert Bewust bord.

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema's

Milieu
Energie
Welzijn
Diergezondheid
Maatschappij
Mest
Beeldkwaliteit
Natuur