Welkom op de website van Land van Cuijk

Barendonk Holsteins

Wij zijn Jan, Liesbeth, Ivo, Tessa en Jens Hermanussen. Ons melkveebedrijf hoort bij ons eeuwenoud familielandgoed: De Barendonk in Beers. Het melkveebedrijf Barendonk Holsteins vormt een harmonieus onderdeel van de groene rustieke omgeving waarin de rode en zwarte Holsteinkoeien hun melk produceren in ruime zichtstallen met uitloop naar buiten.

Op ons bedrijf houden we ongeveer 240 melkkoeien van het ras Holstein.

Onze Holsteinkoeien leveren elke dag een topprestatie. We behandelen ze dan ook als topsporters. Een uitgebalanceerd dieet, voldoende lichaamsbeweging, frisse buitenlucht en een heerlijk ligbed om uit te rusten. Zo kunnen zij doen waar ze goed in zijn: de lekkerste melk maken.

Deze melk leveren we grotendeels aan FrieslandCampina. Van een klein deel laten we heerlijke boerenkaas maken die op diverse locaties te koop is.

Op Landgoed Barendonk zijn diverse recreatieactiviteiten waaronder een camping en trekkershutten om in te overnachten. Dat betekent dat er regelmatig gasten zijn die een kijkje willen nemen op de boerderij. Daarvoor hebben we een ‘koeienpad’ ontwikkeld  met bijbehorende app zodat bezoekers kunnen leren over koeien en de boerderij.

We zijn al volop bezig zijn met de verbinding met de maatschappij en doen daarom ook mee met Land van Cuijk Boert Bewust. Daarmee willen we nóg meer uitstralen dat we als boeren heel bewust bezig zijn met het produceren van voedsel!

Barendonk Holsteins

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

 • Maatschappij

  Barendonk Holstein heeft goede ontvangstmogelijkheden, houdt regelmatig activiteiten waarbij bezoekers een kijkje kunnen nemen op de boerderij, gebruikt social media en heeft een koepad-boekje waarmee bezoekers de boerderij kunnen bekijken met per onderwerp vragen en opdrachten.

 • Barendonk heeft een meadowsvloer; een vloer waarbij weinig emissie van geur en ammoniak plaatsvindt.  Op het erf neemt familie  Hermanussen maatregelen om erfafspoeling tegen te gaan.

 • Barendonk Holsteins gebruikt groende stroom en melkt de koeien met een  melkrobot waarbij de melk voorgekoeld wordt. Bij de melktank wordt warmte teruggewonnen voor hergebruik.

 • Elke koe heeft ruime ligruimte met matrassen en strooisel in de ligboxen. Een koeborstel masseert de ruggen van de koeien. Kalfjes liggen lekker in het stro. Het dak van de stal is geïsoleerd en ventilatoren zorgen voor luchtbeweging.

 • Barendonk Holsteins gebruikt zo min mogelijk antibiotica: de gemiddelde dierdagdosering ligt ver onder de maximale streefwaarde. Het is een CRV proefbedrijf dat wil zeggen dat de diergezondheid optimaal gecontroleerd wordt.

  Voor bezoekers staan laarzen, overschoentjes en stofjassen klaar. Vliegen worden bestreden zodat koeien er zo min mogelijk last van hebben. Verder is de hygiëne tip top in orde.

 • In samenwerking met Landgoed Barendonk worden jaarlijks educatieve wandelingen georganiseerd om de natuur in het gebied te ontdekken. Er is een kikkerpoel en in de bloeiende akkerranden kunnen insecten en bijen fijn verblijven.

 • De mest van het melkveebedrijf gaat naar een akkerbouwer in de buurt.

 • Het  erf ziet er netjes en opgeruimd uit. ’s Nachts is de stal donker zodat er geen lichtvervuiling is. De kadaverplaats is afgeschermd.

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Gouden partners

Zilveren partners

Bronzen partners